Rüdiger Safranski

Nietzsche

 

Oorspronkelijke titel: Nietzsche. Biographie seines Denkens, 0
Vertaling: Mark Wildschut, 2000
Uitgever: Contact
ISBN13: 978-90-254-1533-4ISBN: 9789025415334

Flaptekst

Er is bijna niemand die ons denken zo sterk heeft beïnvloed als Nietzsche. Nadat de filosofen het misbruik van zijn geschriften hebben rechtgetrokken en de historici de feiten van zijn leven op een rijtje gezet, presenteerde Rüdiger Safranski de biografie van Nietzsches denken.

Friedrich Nietzsche (1844-1900), de grote filosoof van de negentiende eeuw en schrijver met een ijzersterke, gepolijste stijl. Hij wilde, zoals hij een keer heeft opgemerkt, door zijn denken de dichter van zijn leven worden. Hij heeft rollen gekozen en maskers opgezet, bijvoorbeeld die van vrije geest, psycholoog, moralist, profeet en nar, en toch is zijn denken existentieel, omdat het om de vormgeving van het eigen leven gaat. Zijn denken is experimenteel, omdat heel de traditie van de kennis en de moraal erin op de proefbank wordt gelegd. En het is exemplarisch in zijn antwoorden op het probleem van nihilisme.

'Dit is de heldere Nietzsche-biografie die men van Safranski verwacht heeft [ ... ] in een door Nietzsche geïnspireerde taal, die echter nooit met hem concurreert.' - Die Zeit

'Safranski is een meesterverteller voor werkelijk geïnteresseerde leken.' - Frankfurter Rundschau

'Een meesterwerk.' - Focus

 

 

email

contact

wie ben ik