Friedrich Nietzsche

Herwaardering van alle waarden

 

Oorspronkelijke titel: Umwertung aller Werte -Nachgelassene Fragmente red. Friedrich Würzbach, 1968
Vertaling: Graftdijk, 1992
Uitgever: Boom
ISBN13: 978-90-6009-964-3ISBN: 9789060099643

Ook door Boom als ISBN 9053523510 (dec 2000)

Flaptekst

De omvangrijke nalatenschap van Friedrich Nietzsche (1844-1900) werd in de jaren dertig thematisch gerangschikt door Friedrich Würzbach onder de titel Umwertung aller Werte.

Zonder een door Nietzsche beoogde publicatie te willen (re)construeren, ordende hij al het notitiemateriaal uit de jaren 1881-88 dat theoretisch deel uitmaakte van een groot natuurfilosofisch werk. Deze compilatie heeft een fascinerende verzameling teksten opgeleverd waarin Nietzsches diepste en meest radicale inzichten zijn terug te vinden op het gebied van kunst, moraliteit, godsdienst en kennistheorie.

Een deel van de nagelaten fragmenten is voor het eerst in 1906 uitgegeven onder de titel Der Wille zur macht. Vertalingen hiervan zijn La Volonté de Puissance (gebruikt door Roland Barthes) en The Will to Power (gebruikt door Mortime Mortimer).

Deze verguisde publicatie heeft tot veel discussie geleidt aangezien de keuze uiterst selectief was en onder meer diende om een bij de nasi's passend beeld van Nietzsche te presenteren.

Karl Schlechta zag in zijn verzameld werk Nietzsche werke af van een thematische ordening en publiceerde de nagelaten fragmenten in de volgorde zoals ze in de manuscripten zijn aangetroffen. Ook deze uitgave ondervond veel kritiek, omdat hij uitging van bestaand materiaal van de uitgave 1906/1911 en zich onvoldoende baseerde op de originele manuscripten. (Hiermee was het voor Schlechta wel mogelijk om een concordantie op te stellen van zijn uitgave naar die van Der Wille Zur macht en vv. (In mijn omzetting van de Engelse citaten van Mortimer naar de Duitse versie maak ik daar gebruik van, vervolgens wil ik via de zoekmachine van Nietzsches Spuren de fragmenten conform de Montinarie uitgave terug te vinden)

In 1968 verscheen een nieuwe thematische ordening door Friedrich Würzbach met de titel Umwertung aller Werte. In 1992 verscheen hiervan de Nederlandse vertaling Herwaardering van alle waarden bij Boom. Ook deze thematische ordening heeft de toets der kritiek niet kunnen doorstaan.

Zie voor een discussie over de nagelaten fragmenten het artikel « La volonté
de puissance » n'existe pas van Mazzino Montinari (http://www.lyber-eclat.net/lyber/montinari/volonte.html). Zie ook het nawoord en de verantwoording door Charles vergeer bij de publicatie Uit mijn leven.

De huidige kritische en standaardeditie van Nietzsches verzameld werk is die van Colli Montinari. Hierin worden de nagelaten fragmenten in chronologische volgorde gepresenteerd. Deze zijn in Nederland onder de titel Nagelaten fragmenten in 7 delen door de SUN uitgegeven.

 

 

email

contact

wie ben ik