homepage > Friedrich Nietzsche > primaire werken

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche (1844-1900) werd op vierentwintigjarige leeftijd hoogleraar klassieke letterkunde te Bazel. Vanaf 1879 tot zijn geestelijke instorting begin 1889 in Turijn woonde en werkte hij afwisselend in Zuid-Frankrijk, Zwitserland in Italië.

"Voor veel van de filosofische stromingen die de laatste decennia in Europa een dominante rol hebben gespeeld, gold Friedrich Nietzsche (1844-1900) als een voorloper: nadat het existentialisme hem al in de jaren '50 had ontdekt, werd hij nauwelijks twee decennia later tot de patroon van structuralisme en deconstructie; en momenteel wordt hij wel opgevoerd als de eerste der postmodernen." (Paul van Tongeren in Nietzsche als arts van de cultuur).

Wanneer men op zoek gaat naar de recente voorlopers van de hedendaagse antihumanistische kritiek op het moderne idee van het soevereine en autonoom denkende en handelende subject, stuit men steevast op drie namen: Marx, Freud en Nietzsche. De drie meesters van het wantrouwen.
Voor Marx vormen de sociaal-economische verhoudingen het zijn dat het bewustzijn bepaalt; Volgens Freud is de mens niet, in weerwil van zijn zelfbeeld, 'heer in eigen huis'. Voor Nietzsche is de moderne mens 'meer aap dan welke aap ook'. Hij oefent fundamentele kritiek uit op de metafysische, morele en religieuze grondslagen van de westerse cultuur. (Joep Dohmen in de inleiding van zijn Nietzsche over de menselijke natuur)


Ga verder naar:


Zie ook:

Primaire werken Friedrich Nietzsche

 

 

email

contact

wie ben ik